UTE Röplabda

10-szeres Magyar Bajnok

1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1986, 1987, 1990

12-szeres Magyar Kupa-győztes

1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1974, 1975, 1984, 1986, 1987


A ZENE ÉS A RITMUS RÖPLABDÁSA


Image

Fotó: Jani Martin, NORCECA.net

 25 éves kubai feladóval bővült keretünk bő egy hónapja. Gretell Moreno hazáján kívül még nem sok helyen játszott, viszont jó pár éve már a felnőtt válogatott alapembere. 2021-ben Peruban a Regatas Lima csapatával, tavaly a cseh KPN Brnoval lett bajnok. Korosztályában többször választották meg a Pan Amerikai játékok legjobb feladójának, ahol 2014-és 2018 között mindig bronzérmet nyert. Dinamikus, gyors játékára itt is szükségünk lesz.

Az előző évben cseh bajnok lettél, nem mellesleg a legjobb feladónak választottak, jól gondolom ez volt a legjobb éved eddig? 

  • Jól gondolod, igen. Karrierem eddigi legjobb évét zártam. A KP BRNO-val megnyertük a bajnokság mellett cseh kupát is, valamint a CEV kupában a legjobb 16-ban végeztünk. Raádásul a nemzeti válogatottal is nyertem egy bronzot, a Középamerikai Játékon. 

Jó hosszúra nyúlt hiszem a válogatottal nyáron számos tornán is részt vettél, azért tudtál pihenni? 

  • Nagyon hosszú és nehéz volt, de nagyon boldog vagyok hogy  képviselhetem a hazámat Pihenni .Nem igazán tudtam. Legalábbis nagy nyaralás most nem fért bele. A válogatott program feszes volt, csak pár napunk volt a tornák között. Ezeken a napokon meglátogattam kubai családomat és barátaimat.

Kuba ünnepli a bronzérmet San Salvadorban, a 24. Közéamerikai Játékokon. Grettel 11-es számmal az alsó sorban az első. Tarin (14), Kindelan (3), hátsó sorban szintén ott volt a csapatban.

A sikeres ellenére mégsem maradtál Brnoban, és bennünket választottál. 

  • Igen, mert amikor felvázoltátok az elképzelést, és a tervet akkor az nagyon megtetszett. A kihívások mindig motiválnak, arról nem is beszélve hogy sok játékost már ismertem a csapatból.  

Megleptünk a megkereséssel? 

  • Igen, egy kicsit, de inkább örültem nagyon neki. Bár amikor tavaly ősszel megnyertétek a BRNO-i felkészülési tornát, nem voltam ott, a csehekkel, így csak a hírekből és két válogatott UTE játékostól Tarintól és Kindelantól azért voltak információim.

Akkor ez a második európai országod, milyenek a benyomásaid hazánról? 

  • Mondanom sem kell meggyőzőek. Csehországot is szerettem, de Budapest gyönyörű s mégicsak egy főváros. Tavaly Karácsonykor már jártam is itt, akkor is lenyűgözött. 

Mi a véleményed a csapatról?

  • Jó emberek, egytől egyig, s jó játékosok is. Könnyen összeszoktunk. 

…és a stábról?

  • A hozzáállás és a munkamódszer nagyon profi, s ez nagyon vonzó számomra. 

Látsz különbséget az előző csapataidhoz képest? 

  • Minden csapat más-más. Az erős edzések mellett az különösen tetszik hogy a stáb sokat dolgozik az egyéni képzésekkel,s ezáltal a egyénileg is fejlődünk. 

Mikor is kezdtél röplabdázni?

  • Azt hiszem kilenc lehettem, előtte úsztam de váltottam. Jó döntés volt! 

Hogyan lettél irányító?

  • Kubában nagyon sokáig mindenki játszik minden poszton, így én is későn lettem az.  A feladó elég speciális. Övé a második érintés, Ő szervezi a játékot, ő irányít. Karakteremhez ez jól passzol, ugyanis gyorsan gondolkozom és döntök ami előny ezen a területen. Persze nem csak a feladás fontos, a védekezés és a blokk is, amiket szintén kedvelek. 

Mint ahogy a zenét is. Ahányszor találkoztunk mindig hangosan szól a zene körületted vagy énekelsz is. 

  • Valóban nagyon muzikális személyiség vagyok. A zene boldoggá tesz. A zenéhez pedig a tánc is párosul. Kuba híres a táncairól, én is tudom ezeket, a jó ritmusérzékem pedig a röplabdában is tudom kamatoztatni. A latin vér már csak ilyen, heves, intenzív. 

Akkor ezért is vagy hangos a pályán? 

  • A személyiségemből fakad minden. Folyamatosan kiabálok, irányítok, szurkolok, és igen hangos vagyok, de szerintem ezzel sokat segítek a csapattársaknak. A röplabda egy agresszív sport, nem lehet halkan űzni, érzelemben, motivációban, csapatkohézióban, energiákban pedig szerintem fontos elem.  

S milyen a röplabdán kívüli életed, az is hangos?

  • Amikor zenét hallgatok igen, de érdekes hogy szeretek olvasni vagy főzni ami azért néma vagy halk tevékenységek, főleg ha egy bűnügyi vagy romantikus könyv akad a kezembe. 

Jövő héten kezdődik a Extraliga, mennyit tudsz az ellenfelekről?

  • Még nem sokat. Pár csapattal már játszottunk, s az bizony, erős ellenfelekkel kell felvenni majd a harcot. Erős bajnokság lesz az biztos. 

Szerinted mire lesz elég a felkészülés? 

  • Nem gondolom hogy túl nagy elvárás a legjobb háromba bekerülni. Ezért dolgozunk nap mint nap. A kupában is minél előrébb szeretnénk jutni. Azt gondolom az csapat készen áll, és meg fogjuk vívni a harcainkat együtt, közösen.

Szereted a lila színt?

  • Eddig is szerettem, de így most mégjobban kedvelem.

g.a