UTE Röplabda

10-szeres Magyar Bajnok

1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1986, 1987, 1990

12-szeres Magyar Kupa-győztes

1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1974, 1975, 1984, 1986, 1987


AKI A REGENERÁCIÓNKÉRT FELEL


Image

Hercsik Ádám idén is erősíti a stábot. Fizioterapeutánk nagyon ambíciózus fiatalember, aki magas szakmai tudással és szorgalommal szolgálja a lányok regenerációját napról napra. 

Foto: Jani Martin

Egy hónapja már lázas munkában vagy, sőt ki sem látszol belőle, a hosszú szezon után azért sikerült pihenned?

  • Nem sokat, a nyáron segédkeztem a U17-es leány röplabda válogatott edzőtáborában, így egészen sokáig húztam az amúgy sem rövid szezonunkat. Azért pár hét nyaralás így is belefért a kezdés előtt. Horvátországban voltunk a párommal, Omis városában. 

Ha jól számolom akkor már a harmadik szezonodat kezded meg nálunk. Hogyan is kerültél hozzánk?

  • Négy éve dolgozom a szakmában..abból már felét az UTE-nál töltöttem. 2020-ban mellékállásban egy budapesti futsal csapat mellett dolgoztam, amikor egy vendégem találta meg a Szakosztály álláshirdetését. Szerencsére behívtak az elbeszélgetésre, ahol már az első percekben kiderült könnyen tudok azonosulni a szakmai stáb céltudatos és profi mentalitásával, illetve az egyesület jövőbeli célkitűzéseivel, így megállapodtunk. 

Akkor a beilleszkedés is könnyen ment?

  • Abszolút. A lányok gyorsan elfogadtak, ebben biztos segített az hogy korban közel állok hozzájuk. A stáb tagokkal is jól tudunk együtt dolgozni, nekem fontos hogy adnak a véleményemre, és mindent egyeztetünk előre, és bármikor kérhetek segítséget is. A jó környezet csak erősíti bennem az érzést: szeretek itt dolgozni. 

Milyen feladatokat látsz el a csapatnál?

  • Modern megfogalmazásban a csapat fizioterapeutája vagyok, régies nyelven gyúró, bár ki nem állom ezt a kifejezést, hiszen jóval több dologért felelek. A játékosok regenerációs folyamatait irányítom, amiben a masszázstól kezdve a jégkádig elég sokmindent használunk. 

Akkor gondolom kívülről fújod ezeket a tecnológiákat? 

  • Mindig van mint tanulni, de a flossing, a köpölyözés, a kineziotaping már rutinszerűen megy. A gépparkunk is jól felszerelt, így azokat is jól kell működtetni a frissítés érdekében. 

Mi vonzott erre a pályára? 

  • Gyerekorban úsztam, majd versenyszerűen karatéztam általános iskola ötödik osztályáig és vele párhuzamos igazolt labdarúgó voltam elég sokáig, szóval mióta az eszemet tudom sportolok. Mindenképpen olyan szakmát szerettem volna választani, amivel benne maradhatok a sport világában. A masszőrködés pedig mindig is érdekelt. 

Tudom hogy folyamatosan képzed magad, van most olyan irány ami érdekel?

  • Igen, a közeljövőben egy sportrehabilitációs képzést is szeretnék elvégezni, hogy az aktív terápiákba is be tudjak kapcsolódni. 

Mire kell figyelni egy röplabdásnak?

  • Ez nagyon komplex sportág, hiszen minden végtag és izület nagymértékben terhelődik, így a túlterheléses sérülések elkerülésére az egyik legfontosabb feladat, amihez a tiszta és őszinte kommunikáció az egyik kulcs. A jó röplabdás pihenni is tud, és megérzi a teste jezéseit, és mindent megtesz hogy regenerálódjon. 

Hogy értékeled a tavalyi szereplést? 

  • Egy kicsit többet vártam magunktól, bár el kell mondjam nagyon nehéz év volt, a sérülések sajnos nem nagyon kerültek el bennünket. Idén sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.  A női sportban bármi megtörténhet, elég kiszámithatatlan hogy milyen eredmeny fog születni, nincs lefutott meccs

Mit vársz az idei évtől?

  • Ahogy elnézem a lányokat, szerintem erősödött a keret, így mindenképpen jobb eredményt várok mit tavaly. Játsszunk közönségcsalogató és magas szinvonalú mecseket, mert az újpesti közönség nagyon megérdemelné. 

Hogy érzed egy hónap közös munka után a csapatot? 

  • Jó a hangulat  és az egység is megvan a csapatban, mivel elég sok játékos maradt a tavalyi keretből. Az  új játékosokkal kiegészülve biztosan ütőképes csapat leszünk. 

Te sportolsz még?

  • Igen, rendszeresen végzek erönléti edzéseket. 

S egy fizióterapeuta hogyan regenerálódik? 

  • Egyre nehezebben. Fizikálisan ugyanúgy mint a lányok. Mentálisan pedig szeretek hazamenni a családhoz/barátokhoz vidékre, és persze párommal lenni a nagy rohanás közepette. Egy jó mérkőzés bármikor kikapcsol, mint ahogy a videójátékok is lekötnek a barátokkal közösen végezve. 

Van mottód?

  • A sport olyan mint a kertészkedés, ha elvetetted a magot, akkor előbb utóbb lesz rajta gyümölcs, ami nem más mint az eredmény. Abban pedig hinned kell hogy édes lesz!

g.a.