UTE Röplabda

10-szeres Magyar Bajnok

1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1986, 1987, 1990

12-szeres Magyar Kupa-győztes

1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1974, 1975, 1984, 1986, 1987


SZAMBA A CSARNOKBAN


Image

Fotók: Clara Manzano (borítókép) E. Amaral (facebook), g.a

Ellen Amaral személyében a brazil szélső ütőt igazoltunk a nyáron. Ellen a spanyol bajnokságból érkezett, ahol a legjobb pontszerző és a legjobb szélső ütővé is megválasztották az előző szezonban. Határozott, céltudatos személyisége remekül passzol formálódó új csapatunkba.

Egy hónapja vagy Magyarországon, hogy érzed magad?

– Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, itt mindenki barátságos és segítőkész. Jó helyen vagyok úgy érzem. 

Most vagy hazánkban először itt? 

– Igen, most vagyok itt először, korábban még csak turistaként sem jártam erre. Eddig minden nagyon jó volt, remélem a továbbiakban is így lesz.

Mivel telt a nyarad?

Próbáltam minél többet pihenni a kimerítő szezon után. Ilyenkor a legjobban a családom és a barátaim na meg a kutyáim társaságában töltődöm fel, így nem volt ez másképp idén sem.

Beszéljünk a kezdetekről. Mikor is kezdtél el röplabdázni?

Azt hiszem későn, 12 évesen kezdtem az iskolában. Viszont 15 évesen már hivatásos röplabdázó voltam. 

Ez az első sport az életedben?

Abszolút. Mást nem is próbáltam. Bár sokat szaladgáltunk a srácokkal az utcán! 

Miért lettél szélső ütő?

Ahogy a legtöbbünknél engem is a gyerekkori edzőm választott ki erre a posztra. Ahogy teltek az évek én meg azonosultam ezzel, na meg az is fontos, hogy nagyon szeretek támadni! 

Mit szeretsz a röplabdában?

– Szerintem a legtöbb emóciót felvonultató sport, szerelem volt első látásra számomra. A röplabda tulajdonképpen egy kapcsolat nekem, ami nagyon sok mindent ad, mind a pályán mind a pályán kívül. 

Sok országban röplabdáztál:Brazília, Svájc, Svédország, Görögország, Spanyolország.Hol volt a legjobb? 

-Mindegyiknek megvan a maga története, miért is szerettem ott. Mindegyik egy fejezetté vált a pályafutásomban. Sok élményt tettem félre, és sok barátot szereztem. Mint ország legjobban talán Görögország és Svájc nyűgözött le.

A tavalyi évben te voltál a legjobb ütőjátékos Spanyolországban, ez volt eddigi legjobb éved?

-Az elmúlt két évben! Valóban jó év volt, az egyéni siker is hozzátett valamit, de mivel minden mindennel összefügg nem csak ezért emelkedik ki. Minden évben benne van a harc, szenvedés, öröm és mosoly. Az együtt megélt vereségek, és sikerek, a csapattársakkal való közös élmények. Minden hely adott nekem valamit, amivel jobb játékossá válhattam, amit tovább vihetek a következőkre. A tavalyi évből marad meg talán a legtöbb ilyen dolog.  

Hogyan fogadtad, ajánlatunkat? 

– Meglepődtem, de örömmel konstatáltam.

S miért döntöttél mellettünk? 

-Az életben mindig az új kihívások hajtanak, így a magyaroszági igazolásommal is egy ilyet kaptam. Új élmények, új barátságok, új álmok, új eredmények, új tervek na és a lila szín, amit nagyon szeretek.

A mentális egészség szerintem nagyon fontos, épp testben épp lélek, ahogy a görögök is mondták, én ebben az egyensúlyban hiszek.”

Mit tudsz a magyar Extraligáról?

– Nem sokat (nevet). Azt azért tudom hogy egy erős, és egyre erősebb liga. Jelenleg azonban saját  csapatunkra és magamra koncentrálok. Először meg kell ismernünk önmagunkat, és tudnunk kell, hová akarunk eljutni, Aztán majd nézegethetjük kiken is vezet keresztül az utunk. 

Na és hogy halad a megismerés? Mi a véleményed az idei csapatról? 

-Még nincs meg a teljes csapatunk, de amit nap mint nap tapasztalok és látok azzal elégedett vagyok. A legfontosabb, hogy olyan emberek legyenek melletted, akik dolgozni szeretnének és fejlődni, s állítom itt mindenki ilyen. Épp ezért az edzések is egyre jobban mennek, jó az összhang. 

….és a stábról meg a klubról?

-Elégedett vagyok, mind a klub, mind a csapat tárt karokkal fogadott, s ez nagyon fontos számomra. Ha boldognak és teljesnek érzed magad ott, ahol dolgozol, akkor elégedettség tölt el. 

Mik a céljaid erre a szezonra?

– Mindig a legjobbat akarok lenni. Bajnok, kupagyőztes. Ez most sincs másképp. Persze azt nem tudjuk mit fog hozni a sors. Jó eredményeket szeretnék elérni új csapatommal, jó lenne felférni a dobogóra, mindkét sorozatban.

A sok – sok edzés és mérkőzés között, mivel szoktad magad kikapcsolni?

Ez attól függ mennyire érzem magam fáradtnak. Fáradtan, egy sorozatba el tudok merülni, vagy egy jó könyvet veszek magamhoz. Ha kevésbé vagyok lestrapált, akkor egy séta a szabadban, vagy egy jó kávé valahol, jó emberekkel. Érdekes, engem az otthoni rendrakás is kikapcsol.

Pedig azt hittem a szambát is mondani fogod

Jajj, igen, szeretek táncolni, bár nem én vagyok a legjobb táncos, de a brazil gyökerek mégiscsak gyökerek. A szamba energiája pedig fertőző, és mindig megmosolyogtat. Talán ezt az emóciót viszem fel a pályára is nap mint nap.

Én úgy tudom nem áll messze tőled a spiritizmus sem?

Igen, szeretek meditálni, és gyakran szoktam is. Ezt sokszor kiviszem a szabadba, mert a természettel kapcsolat fontos tulajdonságom, mégha ez csak egy park is. A mentális egészség szerintem nagyon fontos, épp testben épp lélek ahogy a görögök mondták, én ebben az egyensúlyban hiszek.

g.a.