UTE Röplabda

10-szeres Magyar Bajnok

1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1986, 1987, 1990

12-szeres Magyar Kupa-győztes

1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1974, 1975, 1984, 1986, 1987


PANNA A VILÁGBAJNOKSÁGON JÁRT


Image

Baksa Panna második évét kezdi nálunk és elég mozgalmas nyáron van túl. AZ FIVB U-19-es korsztályos világbanokságán vett részt, amit Horvátország és Magyarország közösen rendezett, 2023- augusztus 1 és 11 között. A mieink Szegeden küzdöttek a végső helyezésekig, így 11 nap alatt 9 mérkőzésen kellett helytállni. Csapatunk végül a 15 helyen zárt, de jó pár meglepetést okoztunk, többek között a csoportból sikerült továbbjutni, és nagyon szoros meccseket vívtunk utánna is. Panni a válogatott csapatkapitánya volt, és a nyolcadik legjobb libero volt a vb-n. Vele beszélgettünk.

Fotók Jani Martin (FIVB)

Mi az első szó ami eszedbe jut majd a Világbajnokságról?

FELEJTHETETLEN. Hihetetlen atmoszféra örök élmény marad számomra hogy a szülővárosomban léphettem pályára magyar válogatott mezben.

Te hogyan látod, értékeled a szereplésünket és a saját teljesítményed?

Minden mérkőzésen a legjobbunkat próbáltuk nyújtani úgy gondolom hogy voltak olyan mérkőzések amikben talán több volt de nem lehetünk elégedetlenek. Minden mérkőzésre szívemet, lelkemet kiraktam a pályára, természetesen mindig van hova fejlődni de úgy érzem kihoztam magamból a maximumot.

Mire vagy a legbüszkébb a tornával kapcsolatban?

Nagy büszkeség hogy csapatkapitánya lehettem a csapatnak, óriás megtiszteltetés és feladat volt számomra.

Mi az amit biztosan magaddal viszel a tornáról? 

Soha ne mond hogy soha, hiszen a végsőkig kell küzdeni, s amikor azt érzed hogy nem bírod akkor is menni kell tovább. Ezt jó pár mérkőzésen megtapasztaltam, gondolok itt a 2-0-ás hátrányból való felállásainkra, amiből nem is egy akadt a világbajnokságon.

Melyik volt a legjobb pillanat amire visszaemlékszel?

– Számomra a csoportkörben való Egyiptom elleni mérkőzés volt a legemlékezetesebb, amikor 2:0-ról fordítva tudtuk megnyerni a mérkőzést.

Mi volt a legnehezebb a felkészülés és a torna során?

– Folyamatos regeneráció kísérte végig a nyarat a tábort és a tornát is de szerintem a sok edzés és mérkőzés mellett az volt a legnehezebb hogy mindig frissen és kipihenten tudjunk odaállni a ránk váró feladatok elé. Ez sokszor nehéz volt hiszen háromszor játszottunk három mérkőzést egymás után, így a 11 nap alatti 9 mérkőzés 1-1 pihenőnappal nagyon kimerítő volt.

Mi az amivel elégedett vagy saját és a csapat teljesítménye kapcsán? Mi az amivel nem vagy kevésbé?

-Voltak mérkőzések amibe nem tudtunk kellő agresszivitással belemenni s ha egy picit is tapasztalatabbak, rutinosabbak vagyunk akkor azokon is győztesen jövünk le a pályáról. Kína más dimenzió volt, de a Korea és a Puerto Rico ellen több volt. Ettől függetlenül azért elégedett vagyok a csapat és a saját teljesítményemmel is, annak különösen hogy a 8. legjobb libero vagyok a világon.

A válogatott hosszú és kimerítő edzőtáborában tanultál-e új dolgot? 

– Minden válogatott a benne szereplőkkel együtt új dolgokra tanít, hiszen más edzővel, stábbal és játékosokkal dolgozom így sok volt nagyon az új impulzus. Amit biztos a javamat szolgálja, hogy rugalmasabban tudjam kezelni ezeket az új ingereket.

A jövőben változott-e hozzáállásod a röplabdához?

– A világbajnokság csak nyomatékosította bennem hogy sok és kemény munka vár még rám ha meg akarom valósítani a kitűzött céljaimat, s megerősített benne hogy a röplabdát választottam sportágamul.

– A héten újra edzésbe álltál a felnőtt csapatunknál de a VB után sikerült pihenned?

Nem túl sokat de bő egy hetet kaptam. Ez a rövid pihenés is jót tett mentálisan és fizikálisan is a világbajnokság után, örülök hogy újult erővel kezdhettem meg a munkát újra Újpesten. Bár még egy kicsit fáradt vagyok, szerencsére az edzések sem nehezek még, így van időm felvenni a ritmust.

– Mégcsak pár napja vagy újra velünk, de mik az első benyomásaid a csapatról?

Nagyon jó kis gárda lesz, még vannak hiányzók akik később csatlakoznak a csapathoz de már most is látszik hogy kiváló személyiségek a lányok és jól tudunk együtt dolgozni

– Milyen célokat tudsz megfogalmazni idénre?

A kupában is és a bajnokságban is szeretnénk minél előrébb végezni úgy érzem ha maximálisan oda tesszük magunkat és keményen dolgozunk továbbra is, jó esélyeink vannak az idei szezonra nézve.

g.a.