UTE Röplabda

10-szeres Magyar Bajnok

1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1970, 1986, 1987, 1990

12-szeres Magyar Kupa-győztes

1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1974, 1975, 1984, 1986, 1987


LILA KÖDBEN ÚSZÓ SIKEREK AZ U18-AS EURÓPA BAJNOKSÁGON


Image

Szombaton véget ért az U18-as leány röplabda Európa-bajnokság, amely Bulgária győzelmét hozta. A Horváth András vezette magyar csapat pedig rég nem látott történelmi sikert aratott, a 8. helyen végzett a kontinenstornán. Ráadásul az utolsó csoportmeccsen még a későbbi győztes Bulgáriát is legyőzték lányaink, akik 4 győzelemmel és 3 vereséggel igencsak pozitív mérleggel múlták felül a tavalyi 10. helyezést. A válogatottban három UTE-s játékos és több lila stábtag is részt vett, így számunkra külön öröm a sikeres szereplés.

Három játékos, három poszt: Csereklye Zsófia (#4) centerként, Pusztai Lilien (#7) liberóként és Szabados Emma (#8) feladóként szolgált a válogatott sikeréért, mellette Varga Viktória másodedzőként, Garas Attila pedig adataelemzőként dolgozott a háttérben, az edzőtáborban pedig Karóczi Szabolcs is segédkezett kiegészítve az edzői stábot.

Horváth András taktikai tanácsokat ad Szabados Emmámnak

A lányok mindig hangosan énekelték a himnuszt

Csereklye Zsófia holtversenyben Pampuch Grétával 72 pontig jutott, így a csapat egyik legjobb pontszezője lett. Ráadásul az egész EB-t a hetedik leghatékonyabb támadó, támadásainak 47,06%-át váltotta pontra. Zsófi 12. legjobb blokkolója lett 16 blokkot hozott, akárcsak csapattársa Zsombók Anna. Ráadásul harmadik centertársuk Teleki Anna megsérült az első mérkőzésen, így nem várt plusz teherként az összes hátralévő mérkőzést végig kellett játszania, de Eged Karolina személyében azért érkezett a segítség az utolsó mérkőzésekre.

Csereklye Zsófi támadásba lendül

„A siker titka az volt, hogy bármikor is hullámvölgyben voltunk, mindig egy csapatként álltunk fel belőle, és együtt küzdöttünk a sikerért. Összességében nagyon jónak értékelem a teljesítményem, bár, mint sokunknak, nekem is voltak hullámvölgyeim, de ezeken felül tudtam kerekedni. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy olyan csapatot is sikerült megvernünk, akik tavaly még erősebbek voltak nálunk. Szerintem ebben is látszódik az, hogy 1 év alatt mekkorát és hová sikerült fejlődnünk. Élménydús, kimerítő, felemelő két héten vagyunk túl.” foglalta össze élményeit Zsófi.

Pusztai Lilien egy elpattanó védekezés után

Pusztai Lilien teljesítményére sem lehet panasz, sőt. Az EB legjobb fogadója lett! Fogadásainak 28 %-a jóra sikerült, ezzel toronymagasan Ő legjobb, a soron következő litván liberó csak 19 %-kal áll a második helyen. Ha csak a tökéletes fogadásokat nézzük, akkor is az első helyen van Lilien, 38 %-kal, itt szerencsére Pampuch Gréta követi a második helyen, és a 10. helyen Nánási Zoé van, vagyis a fogasunkra nem lehetett panasz az EB-n. Amit viszont a statisztikák nem mutatnak, az a védekezésben nyújtott remek teljesítmény, ami csak tovább növelte liberónk érdemeit.

„A” teljesítményemben azért mutatkoztak hullámvölgyek, de sose kellett félnem mivel olyan liberótársaim vannak, akik mindig kisegítettek ezekből. Általánosságban igyekeztem mindennapból a maximumomat kihozni, ez néha kevesebb, néha több volt, de mindenesetre elégedett vagyok magammal. A fejem azért egyszer-kétszer látványosan elfáradt, viszont ebből is mindig igyekeztem a lehető legjobbat kihozni.” – összegezte a történteket Lilien, majd hozzátette: Tulajdonképpen egy felejthetetlen, kimerítő, küzdelem részesei voltunk, ahol mindig ki tudtuk segíteni a másikat ha szüksége volt rá, és ez hatalmas stabilitásként szolgált a játékunkra nézve. A sikert Ő is csapategységnek tudja be, akárcsak csapattársai.

Szabados Emma munkában a bolgárok ellen

Szabados Emma a csapat egyik legfiatalabbjaként, sőt az egész EB legfiatalabb feladójaként remekül helytállt. Minden mérkőzésen jól szállt be, a bolgárok ellene pedig végig a pályán volt Fekete Ramóna előző meccsen összeszedett sérülése okán. Vezérletével 2-0-ás hátrányból sikerült megfordítani, a későbbi győztes elleni mérkőzést.

„Krétán is minden meccsbe/edzésbe az aznapi maximumunkat raktuk bele, én is és csapattársaim is. A bolgárok elleni, utolsó mérkőzésen a maradék energiáinkat és akaraterőnket is mozgósítottuk. Örülük hogy az utolsó két meccsen nyerni tudtuk és így nagyon jó hangulatban zártuk az EB-t. Amikor lehetőséget kaptam, azzal élni tudtam és büszke vagyok, hogy 2009-esként ott lehettem az U18-as EB-n.” – mesélte Emma az EB siker kapcsán.

Kilenc nap alatt hét mérkőzést lejátszani nem kis terhelés amit a lányok feltűnően jól bírtak. Arra a kérdésre hogy hol volt a mélypont, egyértelműen a német mérkőzést említik a lányok.

„A mélypont a németek elleni meccs volt, de utána fel tudtunk állni és bebizonyítani, hogy mire vagyunk képesek.” mondta Emma, amihez Lilien hozzátette: „Azon a meccsen nem csak egy embernek tűnt fel a kimerültsége, hanem egyszerre többünknek. Fejben és testben is el voltunk fáradva és ez kimagaslóan látszódott a játékunkon. A fáradságot úgy érzem le se tagadhattuk, amikor reggel 8-kor a videóteremben kezdtük a napot. Napról-napra egyre kimerültebbnek éreztük magunkat, viszont a szünnapokat jól kihasználtuk a pihenésre és visszatöltöttük az energiáinkat a következő meccsre. Mind a testünk, mind a fejünk számára megterhelő volt. Nyilván ennyi meccset lejátszani ilyen rövid idő alatt megterhelte a testünket, de ezt kárpótoltuk sok-sok alvással és pihenéssel.

…foglalták össze egyöntetűen a „mi fog megmaradni a szigetből” kérdése a válaszokat, s ami a legfontosabb, mindhárom kiemelték hogy rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, a meccsek alatt amit itthon és a jövőben tudnak majd kamatoztatni.
„Kréta szigetéhez mostantól örökre szóló élmények fognak kötni és egy olyan hely számomra, ahova a szívem mindigis húzni fog.” válaszolta Lilien amihez Zsófi hozzáfűzte: „Boldog vagyok, hiszen rengeteg csodálatos emlékkel térek én is haza erről az EB-ről, és rengeteg tapasztalatot is szereztem a meccsek alatt.„Fordulatos, izgalmas, és hatalmas élmény volt számomra is az kontinenstorna”, zárta le végül Emma a beszélgetést.

Szép volt lányok, nagyon gratulálunk és köszönjük Nektek!

Zsófi és Lilien váltják egymást

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Képek forrása: CEV