Szakmai stábunk bemutatását Käfer Leventével folytatjuk

Szerző: 
lilafeher7
Datum: 
2021. október 24. - 16:00

Käfer Levente, csapatunk energikus és ambiciózus erőnléti edzője immáron 5 éve segíti szakosztályunk munkáját!  A korábban válogatott atlétaként versenyző és olimpikon sportolóval is foglalkozó erőnléti edző elárulta nekünk, hogy melyik eredményére a legbüszkébb élsportolóként, illetve edzőként, valamint azt is megtudtuk, hogy Levi hogy látja jelenleg az általa edzett utánpótlás csapatok fizikai állapotát. Sok más érdekesség mellett arra is fény derült, hogy az edző szerint mi a titka a megfelelő edző-játékos kapcsolatnak.

U. V. Mikor találkoztál először az atlétikával, és minek a hatására döntöttél úgy, hogy versenyszinten szeretnéd űzni ezt a sportágat?

K. L. Először általános iskolában találkoztam az atlétikával. Addig kosaraztam, de szükségem volt a váltásra. Az nem volt kérdés számomra, hogy versenyszinten szeretném űzni, hiszen mindig is az volt az álmom, hogy profi sportoló legyek.

U. V. Ha visszatekintünk az élsportolói karrieredre, melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébb vagy ma?

K. L. Nehéz erre a válasz, mert bizonyos szakaszokban adott eredmények voltak kitűzve magam elé célként, és mikor azt elértem jött a következő, de az előzőre is büszke voltam és vagyok, mert kellett a továbbiakhoz, és így tovább, végig. Ha ki kell emelnem egyet, akkor a felnőtt válogatottba való bekerülésre vagyok a legbüszkébb, hiszen ez volt a végcélom a sporttal (na jó az álmom az olimpia volt, de az sajnos nem jött össze). Ám ahogyan azt az előzőekben is említettem, az előtte lévő országos bajnoki címekre, Junior Vb és utánpótlás Eb szereplésre is büszkén tekintek vissza.

U. V. A versenysportot követően edzőként kezdtél el dolgozni az Újpesti Torna Egylet Atlétika Szakosztályát erősítve. Olimpikon sportolóval és további hatalmas tehetségekkel is foglalkoztál. Hogyan tudtad az aktív sportolói karrieredben megszerzett tudást az edzői pályafutásod során kamatoztatni?

K. L. Az edzői pályafutásomat még aktív versenyző koromban kezdtem 2009-ben a KSI-nél. Utána 2014-ben jöttem vissza Újpestre, ahol az egész élsportolói karrierem kezdődött. Mivel az atlétikán belül majdnem minden ágat űztem magam is, így technikailag alapszinten mindent meg tudtam tanítani a sportolóimnak. Emellett fontos volt az is, hogy végig mentem a szamárlétrán a tanulási folyamat alatt. Plusz szerencsém is volt (hiszen a sporthoz és az élethez az is kell), mert olyan edzők, később kollégák vettek körül, akikkel sokat lehetett beszélgetni, illetve tanulni az edzői szakmáról és pályáról. Olyan gyakorlatban kipróbált és működő módszereket ismertem meg, amik sokat segítettek abban, hogy az atlétika különböző számaiban sikeres, jó eredménnyel rendelkező csoportom legyen. Ennek is köszönhető, hogy volt szerencsém most már többszörös országos bajnokot nevelni és munkám elismerésének tekintem, hogy foglalkoztattam olimpikon sportolóval is.

U. V. Információim szerint az edzősködés mellett egyetemi tanulmányokat is folytattál. Melyik egyetemen és milyen szakon tanultál?

K. L. Igen, az egyetemi tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem testnevelő-edző szakán folytattam.

U. V. Atlétika edzőként melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébb vagy?

K. L. Nyilván ki tudom emelni a válogatott, korosztályos Vb, Eb, EYOF, felnőtt országos bajnokság és különböző korosztályokban az országos bajnoki címeket elnyerő versenyzőimet, de az összes többi sportolót is írhatnám, akik lehet nem értek el ilyen eredményeket, de a maguk által felállított vagy számukra elérhető célokat teljesítették. Emellett a csoport azért is volt ilyen sikeres, mert mindenki tudta, hogy egymás nélkül senki, még a legtehetségesebb versenyző se érhette volna el ezeket az eredményeket, mert az edzésen szükség van az edzőtársakra is! Ez a mai napig fontos számomra.

U. V. A 2017/18-as szezonban az Újpest egyesületén belül a röplabda szakosztály szakmai stábjához csatlakoztál, mint erőnléti edző. Minek a hatására döntöttél a váltás mellett?

K. L. Igen a 2017/18-as szezonban csatlakoztam a röplabda szakosztályhoz. Ancsin Ildikó keresett meg azzal a kéréssel, hogy szükség lenne a szakosztály fejlődése érdekében erőnléti edzőre. Akkor az atléta edző állás mellett járt ki hozzám testnevelés óra keretein belül egy újpesti iskola is, így kicsit nehézkes volt az időpont kitalálása, de végül sikerült, úgyhogy örömmel vállaltam el az állást. A szakmai előrelépés és az új kihívás mellett, mint régi újpesti mindenben, amiben lehet igyekszem segíteni a klubot.

U. V. A felnőttek mellett az utánpótlás csapatokat is heti szinten edzed, és állítasz nekik össze statikus és dinamikus erőnléti feladatokat. Hogy látod jelenleg az általad edzett utánpótlás csapatok fizikai állapotát?

K. L. Kezdetben csak a felnőtt csapat edzése volt a feladatom. Utána teljesen átjöttem a röplabdához, és ekkor bővült az általam edzett csapatok köre is. Jelenleg még eléggé nagy mínuszban vagyunk ezen a területen. Most kezdtük el felépíteni ezt a részt is, szóval kell hozzá egy kis idő mire beérik a munka. A lendület és a lelkesedés megvan, viszont még hozzá kell szokni, hogy ezek az erőnlétet fejlesztő feladatok is kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres röplabdázó lehessen.

U. V. A felnőtt csapatunknál is sokszor láthatjuk, hogy egy-egy megerőltető kondi edzés után is mosolyogva, többször veled is jókat beszélgetve jönnek ki a lányok a teremből. Szerinted mi az alapja a megfelelő edző és játékos kapcsolatnak?

K. L. Igen törekszem arra, hogy a megfelelő terhelés mellett meglegyen a jó hangulat is. Így sokkal könnyebb elvégezni a nehéz munkát, és ennek köszönhetően tudnak még nehezebb feladatokkal is megbirkózni a lányok. Úgy vélem a jó edző-játékos kapcsolatnak az alapja a kellő tisztelet és partnerség mindkét irányba. Ez szokott működni is, csak egy dologra kell mindkét félnek figyelnie, hogy ezzel nem szabad visszaélni.

U. V. A jövőbe tekintve milyen szakmai célokat állítottál fel magad elé?

K. L. Amellett, hogy rendszeresen fejlesztem és képzem magamat, szeretném, ha itt is sikerülne olyan munkát végeznünk az utánpótlásban is, hogy egy nap majdhogynem teljesen újpesti nevelésű játékosokkal meg tudjuk állni a helyünket az Extraligában!

U. V. Van valamilyen kedvenc mottód vagy idézeted, ami a te életedben meghatározó?

K. L. Még versenyző korom óta van egy kis gravírozott tábla a tárcámban, amit édesanyámtól kaptam. „A sport szenvedésbe ágyazott gyönyörűség." /Balczó András/

 

Sok sikert kívánunk Levinek a továbbiakban, és köszönjük neki azt az alázatos és kemény munkát, amellyel hosszú idő óta segíti csapataink erőnlétének fejlesztését!

 

Készítette: Kovács Lilla