A 2022/23-AS SZEZONBAN IS VALICS GYÖRGY MARAD FELNŐTT CSAPATUNK MÁSODEDZŐJE

Szerző: 
lilafeher7
Datum: 
2022. augusztus 01. - 09:45

Csupa szív és rendkívül céltudatos másodedzőnk immáron nyolcadik szezonját kezdi meg klubunknál. A magyar bajnok és Magyar Kupa győztes volt játékos az edzői karrierje mellett a folytonos továbbképzést is meghatározónak tartja, így nem véletlenül találkozhatunk vele a Testnevelési Egyetemen is, ahol másodedzőnk a röplabda szakedzői diploma megszerzéséért tanul nap, mit nap. Elszánt szakemberünkkel beszélgettünk a jövő évi felnőtt keretről, a lila-fehér utánpótlás nevelésről, valamint azt is megtudtuk, hogy a röplabda után melyik sportág áll a legközelebb a mi Gyurink szívéhez.

A 2015/16-os szezon óta dolgozol az UTE felnőtt csapatánál, mint másodedző. Mi az oka annak, hogy a szakmai stáb tagjaként hét éve tart az elköteleződésed a klub iránt?

Nagyon megtisztelő számomra, hogy a 2022/23-as szezont is Újpesten kezdhetem meg másodedzőként. Amikor fiatal játékos voltam, Újpesten indult be a karrierem, így a klubhűség számomra rendkívül fontos. Mindemellett elengedhetetlennek tartom, hogy magas minőségű szakmai munkát tudjak végezni egy barátságos közegben olyan kollégákkal, akik hasonló célkitűzésekkel rendelkeznek, mint én. Véleményem szerint ezek a feltételek Újpesten mind adottak.

Ősztől a Testnevelési Egyetem hallgatója is vagy röplabda szakedző szakon. Milyen volt újra “iskolapadba” ülni?

A szakedzői diploma megszerzése meghatározó célként jelenik meg az életemben, így az edzői feladataim mellett minden erőmmel azon vagyok, hogy sikeresen abszolváljam a képzést. Kellemes élményeim vannak az egyetemi tanulmányaimmal kapcsolatban, mivel úgy érzem, hogy ezen a szakon magasabb szinten, mélységeiben tudom megismerni és feltérképezni a röplabda sportágát. Így összességében nem volt nehéz visszaülni az iskolapadba, mert számomra ez is egy új kihívás, amit eredményesen szeretnék teljesíteni.

Mi a véleményed a jövő évi felnőtt keretünkről?

A jövő évi felnőtt keretben jelentős változások történtek a tavalyi szezonhoz képest. Sok fiatal, és meglehetősen tehetséges röplabdázó érkezett a felnőtt csapatba, akik úgy gondolom, hogy a külföldről érkező légiós játékosokkal együtt egy agilis és küzdő együttest fognak alkotni. Így a 2022/23-as bajnokságban egy minél jobb helyezésért tudunk majd harcolni.

Edzőként többször az utánpótlás csapataink munkáját is segíted. Hogy látod a folyamatosan fejlődő utánpótlás bázisunkat?

Úgy gondolom, hogy a szakosztály évek óta kemény munkát fektet az utánpótlás nevelésbe. Ennek pedig jól látható eredménye is van. A tavalyi szezonban például minden utánpótlás korosztályban ott voltunk Magyarország legjobb hat csapata között. Ezeket a számokat elemezve továbbra is fő célként tűzhető ki, hogy minél több saját nevelésű fiatal röplabdázónknak adjunk lehetőséget az Extraligában. Egyénileg válaszolva a kérdésre, számomra jó érzés fiatal gyerekekkel foglalkozni, és megtanítani őket a röplabdázás alapjaira. A hónapok és évek elteltével pedig csodálatos látni a hozzáadott értéket a játékukban és a sportolói mentalitásukban.

Nem titok, hogy a röplabda mellett a squash mestere is vagy...

Az egész életemet a sport határozta meg. És igen, ahogy említetted a röplabda mellett a fallabda a másik szerelem. Olyannyira megszerettem ezt a sportágat, hogy az idő előrehaladtával versenyszerűen squasholtam, és az edzői képesítést is megszereztem.

Ha a röplabdás múltadra visszatekintünk melyek azok az eredmények, amelyekre a legbüszkébb vagy?

A röplabdás múltammal kapcsolatban a legszebb emlékeim Újpesthez kötődnek. Többször szereztünk aranyérmet a Magyar Kupában és a bajnokságban egyaránt. És az egészben az volt a legjobb, hogy ezeket a kiemelkedő eredményeket egy nagyszerű csapattal érhettük el. Ennek köszönhetően, nem csak klubszinten, hanem a magyar válogatottban is meghatározó játékosokká nőttük ki magunkat a csapattársaimmal.

Van esetleg egy olyan mottód, amelyet egész életed során próbáltál követni?

Az én mottóm nem más, mint hogy gondolkodj pozitívan, sportolj minden nap, élj egészségesen és legyél győztes!

 

Sok sikert kívánunk Gyurinak a továbbiakban, és köszönjük neki azt az alázatos és kemény munkát, amellyel hosszú idő óta segíti felnőtt csapatunk fejlődését!

 

Írta: Kovács Lilla