A 2022/23-AS SZEZONBAN IS GARAS ATTILA FOGJA ÍRNI A STATISZTIKÁT FELNŐTT CSAPATUNKNAK

Szerző: 
lilafeher7
Datum: 
2022. augusztus 09. - 12:45

Maratonfutó, Magyarország első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, díjnyertes fényképész; mindez az eszünkbe juthat, ha Garas Attilára, klubunk folyamatosan fejlődő statisztikusára gondolunk. Arról, hogy ezek a hivatások hogyan is kapcsolódnak Atihoz, a vele készült interjúban olvashattok bővebben. Örömmel tölt el minket, hogy felnőtt csapatunk egy újabb motivált és alázatos szakemberének pályafutását mutathatjuk be kedves szurkolóinknak.

Kezdetben erőnléti edzőként dolgoztál a szakosztálynál. Ezután a 2017/18-as szezontól kezdve felnőtt csapatunk statisztikusaként kezdtél el tevékenykedni. Minek a hatására tetted le a voksod a számok és az elemzések világa mellett?

Igen, így van. Erőnléti edzőként az ifi és a junior csapatoknál dolgoztam. Akkoriban indult az első statisztikus képzés a Magyar Röplabda Szövetségben, amit el is végeztem, mert úgy gondoltam a kondicionális fejlesztés mellett ezzel is tudom segíteni az együttesek eredményességet. Önszorgalomból a felnőtt mérkőzéseken is gyakoroltam. A 2018-as szezonra lett egy kis átrendeződés a felnőtt stábban, az új vezetőedző már kizárólag ebben a feladatkörben számított rám, én pedig egy szinttel magasabbra téve a mércét elvállaltam.

Az idő előrehaladtával nem csak klubszinten használod a Data Volley programját, hanem már a magyar női válogatottnak is írtál statisztikát. Miben látod a szakmai fejlődésed kulcsát a statisztikusi munkakör területén?

Több dolog kell hozzá, a folyamatos önképzés mellett, az állandó gyakorlás, valamint a kreativitás. Úgy gondolom én ezek kombinációjával elértem azt a stabil alapot, rutint, amire komolyabb feladatokat lehet építeni. Egyre mélyebb szintű statisztikákat készítek, amiből minőségibb elemzéseket lehet végezni.

Lehet újpesti szurkolóink nem tudják, de a sport szeretete olyannyira az életed részévé vált, hogy Angyalföld futónagyköveteként több évig segítetted a közösségi futásokat az “Angyalcipők” élén, valamint számos maraton is teljesítettél. Hogyan lépett be az életedbe a futás?

A kétezres évek elején egy újévi fogadalom kapcsán, először csak a futással barátkoztam meg, majd a szomszédos kerület Angyalföld futónagykövete is voltam, s “Angyalcipők” néven évekig vezettem a kis futócsoport életét. A futásból tovább lépve kezdetben futóedző, majd innen belecsöppenve a triatlon világába, először saját kihívásaimat teljesítve versenyeztem, majd később itt is az edzői hivatást mellett tettem le a garast.

Mostanság, ha van egy kis szabadidőd milyen távokat szoktál futni?

Mostanában elég sokat, szeptemberben ugyanis szeretném immár harmadik alkalommal teljesíteni az IRONMAN triatlont, Ausztriában. Ehhez heti átlag 11-12 órát sportolok, egy 40 hetes felkészülési programban. Ha az átlagokat nézzük, heti 5-6 km úszást, nagyságrendileg 250 km kerékpározást és körülbelül 40 km futást, plusz erősítő edzéseket foglal magába.

El kell mondanunk szimpatizánsainknak, hogy a folyamatos önképzésednek és kitartó munkádnak köszönhetően te voltál Magyarország első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője is. Mi az, amit a legjobban szeretsz a triatlon edzői hivatásban?

Szeretek emberekkel dolgozni, és szeretem ennek a munkának a változatosságát. Nagy örömmel tölt el, hogy segíthetek sportolók bármiféle sportcélját megvalósítani, legyen az egy félmaraton lefutása, egy ironman teljesítése, egy legjobb maratoni idő vagy egy korosztályos dobogó elérése.  A számok embereként a felkészítések nagy részében edzés adatokat elemzek, hogy minél teljesebb képet kapjak a sportolókról.

Korábban említetted, hogy évek óta publikálsz hivatalos lapokban és több tudományos kutatásban is részt veszel. Ezidő alatt melyik volt a szívedhez legközelebb álló kutatás, amiben te is közreműködtél?

A triatlon kapcsán a terhelésélettan elég közel áll hozzám, így ebben mélyedtem el korábban. Mostanában inkább statisztikai elemzéseket készítek a röplabda sportágon kívül. Nemrég például összeszámoltam egy profi triatlonista milyen mennyiségekkel edz, és azokat milyen átlagsebességekkel teszi.

Kiemelkedő szakmai fejlődésedet mi sem bizonyítja jobban, hogy két éve te írod a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét. Hogyan jött ez a felkérés?

A Balaton átúszást lebonyolító cég, az egyik legnagyobb versenyiroda hazánkban. Évek óta készít online edzésterveket a nagyközönség számára futás sportágban. Amikor ez a cég átvette az átúszás lebonyolítását, jött az ötlet, mi lenne, ha erre a megmérettetésre is készítenénk terveket. A cégvezetés ismerte a munkásságomat, így rám esett a választásuk ennek a programnak a kidolgozása kapcsán.

Plusz érdekesség a pályafutásod, hogy a fényképezés művészetét is profi szinten gyakoroltad. Milyen típusú fényképeket szeretsz a leginkább készíteni?

Korábban természet fotóztam, ami a fotózás legidőigényesebb műfaja. A sok díjnyertes kép elkészítésére már nincs időm, örülök, ha a családomról tudok néhány használható képet készíteni.

Két gyönyörű kislány édesapjaként hogyan tudod ezt a szoros, mérkőzésekkel és egyéb feladatokkal teli karriert összehangolni a mindennapi családi teendőiddel?

Igen, nemrég született meg a második kislányom, így ezt még pontosan nem tudom. Az első mellett a szoros időbeosztás segített, ami a jövőben vélhetően tovább fog szűkülni. Egy biztos, korán kelő vagyok, így amíg a család alszik, nekem van pár órám.

Mi az a mottó, ami ezt az izgalmas megmérettetésekkel teli életutat keretbe foglalja?

„Ha van cél, van odavezető út is.”  Hiszem, hogy alázattal, türelemmel minden elérhető. Bármi legyen is a célod, megvalósíthatod, ha hajlandó vagy érte tenni.

 

Köszönjük statisztikusunknak az eddigi kitartó munkáját, és sok sikert kívánunk neki a következő évadban is!

Továbbá szeretnénk gratulálni Atinak, mivel július 31-én megszületett második kislánya, Garas Dalma! Jó egészséget és sok boldogságot kívánunk az egész Garas családnak!

 

Írta: Kovács Lilla