Új gondolatokkal, motivációval, célokkal kell most ehhez a kényszerszünethez állni

Szerző: 
Kiss Adrienn
Datum: 
2020. április 18. - 17:00

A jelenlegi helyzet mindenkinek új, mindenki új helyzettel találta magát szemben, de a munka nem állhat meg. Mindenki otthon dolgozik, otthon edz.
Hogy ezt az UTE röplabda utánpotlás csapatai hogyan élik meg, arról edzőinket kérdeztük!

Elsőként Selmeczi Zsuzsanna, aki 3 korosztály csapatait edzi, meséli el, hogy milyen új kihívások elé került ő is és a csapatai is.

UV: Milyen korosztállyal foglalkozol és mióta? Milyen eredményeitek vannak?
S.Zs.: 2015-2016-os szezont kezdtem az U21 és U19-es korosztállyal, amit a mai napig is én viszek.
2018-2019-ben U19,U21 és U11
2019-2020-ban U19,U21 és U13
Az eredményeket tekintve minden szezonban bejutottunk az országos döntőbe, csak mindig egy-egy sérülés egy apró momentumon múlott egy-egy érmes eredmény és ezért már nagyon érett, hogy egy fényes éremmel végezzünk az adott évben és végül a 2018-2019-es bajnoki szezonban jutottunk a csúcsra és az U21es csapattal bajnoki címet szereztünk. Szintén ebben a évadban az U11-es korosztályt is elkezdtem edzeni és szintén bejutottunk az Országos döntőbe, ahol egészen a II.helyig meneteltünk.

UV: Hogy érintette a csapatokat a járvány miatti leállás?
S.Zs: Az elején még mindenki reménykedett, hogy majd kis szünetet követően folytatni tudjuk a közös edzéseket és a bajnokságot, főleg úgy hogy az U19-es csapat meccset sem vesztett és egy kört már mentünk az utolsó kvalifikáción, ahol szintén vereség nélkül zártuk a fordulót, ami azt jelenthette, hogy fél lábbal már az Országos Döntőben tudhattuk magunkat. Az U21 csapat pedig szintén jól zárta az alapszakaszt, I. helyen vegeztünk.
Az U13-as csapat, már az alapszakasz vége előtt biztosította a Országos Döntőn való részvétel jogát.

UV: Hogyan zajlanak most az edzések?
S.Zs: Ahogy leállt központilag a közös edzés, már küldtem is a lányoknak a napi feladatokat, edzésterveket és ők videókat, fényképeket küldtek ill. edzésnaplót vezetnek. A picikkel egy kicsit nehezebb a feladat, hiszen náluk most kezdődött a fizikális, kondicionális felkészítés és azokat is nagyrészt még csapatban és labdás gyakorlatokon keresztül, folyamatos felügyeletem alatt végezték. Ezért ami fotókat küldenek, javítva küldöm, nekik vissza ill.ha tehetem online tartok edzést. A nagyobbak már céltudatosabbak, tudják, hogy élsportolók és hogy a jövő szezonban is tudjunk rájuk számítani, hogy ne épüljenek le, a kiadott munkát rendesen el kell végezni. Meg kell, hogy mondjam, eddig nem panaszkodhatok, de azért a labdás részét az edzésnek nagy munka lesz majd pótolni.

UV: Megvan a lányokban még a motiváció, vagy ez is plusz feladat most az edzőknek?
S.Zs: Ez egy speciális helyzet, hiszen egy élsportolónak mindig vannak céljai, tervei és ezeket most elvette a KORONA vírus.
Mivel ezeknek a lányoknak az, hogy nap, mint nap edzésre járnak és hétvégén meccsekkel zárják a hetet ez egy életformává vált és ez az, ami nagyon nehéz ebben a helyzetben, ezt a rendszerességet a csapatszellemiséget pótolni ill.,hogy ez egy csapatsport, aminek az alapja közös edzésmunka, rengeteg közös, komplex labdaérintési feladat, taktikai elemek amiket csak csapatszinten lehet gyakorolni, közösen.
Éppen ezért új gondolatokkal, motivációval, célokkal kell most ehhez a kényszerszünethez állni. Most kell és van alkalom a testi és erőnléti hiányosságokat, bepótolni és amikor indul a szezon mindenki megerősödve, felgyógyulva kezdheti a következő évadot.
Tehát ez a helyzet is egy erőpróba és itt is kiderül, hogy ki szeretne magas szintre eljutni ebben a sportban és ki az akit noszogatni, külön motiválni kell, de eddig a visszajelzések azt mutatják, hogy minden rendben és lehet rájuk számítani.

UV: Végül egy pár mondatban foglald össze kerlek, hogy miért is jó UTE röpisnek lenni!
S.Zs: Az én szemszögemből nézve, mióta az UTE kötelékébe horgonyoztam le, ez idő alatt hatalmasat fejlődött a szakosztályunk. Mind a létesítményünket nézve, a szakmai stábot a sok szép felszerelést a vezetőség szívvel lélekkel történő, sokszor ember feletti háttérmunkájával, hogy minden a helyén és időben meglegyen és jól működjön, ezzel az egységgel közösen tudunk az idejáró gyerekeknek egy egészséges jövőképet adni és a kitűzött céljaikhoz a megvalósítási lehetőséget biztosítani és ez engem is mindig motivációval tölt el.

A leges leglényegesebb dolog, ami a kérdésedre választ adhat, egy idézet amit egy Tanítványom költött;
De van Google, Zoom, Messenger,
amin Zsuzsi velünk csetel.
Hiányzik az edzés,
a játék és a hangulat,
Meccseinken ellenfelünk
arcáról a bámulat.
Bár a szobám nem sportcsarnok,
mégis tudok edzeni
Az edzésterv is virtuális,
de bele lehet izzadni.
Erőt most is az ad nekem,
hogy közétek tartozom.
Ha lila mezem előveszem,
elszáll minden bánatom.
az UTE legyen veletek!
1885-ször
köszöntelek titeket!

Kell ennél több? és ilyen lányokkal találkozhatok itt a Lila csapatban…