Van rajtad sapka?

Szerző: 
Jeney László

Nehéz elkezdeni írni. Már nekem...
Mostanság elszoktam tőle, de kikívánkozik belőlem pár gondolat, pár friss élmény, amit esetleg jó a közzel is megosztani.
Itt állok most, és akkor bele is csapok a lecsóba!
Mint derült égből a gumibot ért, a szövi honlapjára felrakott hír, miszerint a Nyíregy ellenei meccset a nyírségieknek adták, sőt egy teljes pontot is levontak!
Mi a tökömért?! (már bocs)
Jöttek az infók, de jött a Miskolc elleni meccs is.
Teljes káosz péntek délután bennem, mint szurkolóban...
Kezdett tisztulni a kép, mint HATÁROZAT, az utevolley.hu-n, miszerint:
„A Magyar Röplabda Szövetség Versenybizottsága a hozzá eljuttatott információk alapján vizsgálatot indított a N-F1-006 UTE - Nyírsuli mérkőzéssel kapcsolatban.

A Versenybizottság a következő határozatot hozta: az UTE – Fatum Nyírsuli mérkőzés pályán elért eredményét megsemmisíti, és az eredményt 3:0 (75:0) arányban a Nyírsuli javára írja, és az UTE csapatától 1 pontot levon.

A Versenybizottság megállapította, hogy az UTE csapatában Nevena Iricanin a mérkőzés időpontjában nem rendelkezett érvényes versenyzési engedéllyel. A Versenybizottság fenti döntését a Versenykiírás 8.4.5.,továbbá 8.8. pontja és a 12.sz. melléklet 4. pontja szerint hozta meg.

A határozat nem jogerős, fellebezésnek helye van.”
Hurrá, mondom magamban, nézzük, mi a franc van itt?! -Én mint laikus és szurkoló!
Egyelőre maradok laikus, nem hozzáértő, pártoló, kvázi drukker.
Nézzük csak, mit is ír ez a 8.4.5.:
„Érvényes Versenyzési Engedély hiánya esetén a játékos nem szerepelhet a mérkőzésen. A Versenyzési Engedély abban az esetben érvényes, ha az adott bajnoki év és adott bajnoki osztály, valamint versenyszám jelölve van, és a VB vezetőjének, vagy a főtitkárnak kék színű aláírásával és a VB bélyegzőjével van ellátva. A Teremröplabda Sportolói Igazolványban szereplő betétlapon a Versenyzési Engedélyek különböző sorai közül kizárólag a legkésőbbi dátummal bejegyzett kategóriák az érvényesek. Új sorba történő bejegyzés, vagy átigazolás másik sportszervezethez az előző bejegyzéseket érvényteleníti.”
No igen, itt lehet a bibi! Valakinek nem volt érvényes pöcsétje, aláírása, de ezt, hogy a tökömbe nem vette észre a játékok mindenek vezetője, vagy esetleg az UTE technikai vezetője, vagy bárki, de valóban! Ha ez megvalósult, akkor valóban a játékos nem szerepelhetett volna azon a bizonyos meccsen, de szerepelt! Nem vette észre senki, ez már egy ilyen csalós Világ, pláne ha újpestiről beszélünk. (VICC!)
De menjünk tovább, mert ez kevés ahhoz, hogy szankciót is alkalmazzanak.
Mit is ír ez: továbbá 8.8.?
"8.8. Játékosok jogosulatlan szereplése:
A játékos, vagy játékosok jogosulatlan szereplése esetén a vétkes csapatot a VB ki nem állónak tekinti. Amennyiben a vétség megismétlődik, úgy a csapatot a VB kizárja a bajnokságból. Amennyiben a mérkőzésen egy csapatban olyan játékos van a pályán, akinek szerepeltetése a 8.2. pontban rögzítettekbe ütközik, a játékvezetők a mérkőzést nem szakíthatják meg, de az I. játékvezető az ellenfél játékkapitányának a hivatalos játékszabályokban meghatározott módon tett kérésére, a mérkőzés végén köteles engedélyezni e tény bejegyzését a jegyzőkönyvbe. A Teremröplabda Sportolói Igazolvány bármely elemének (fénykép, adatok, le-, és átigazolási adatok, Versenyzési Engedély, Sportorvosi Engedély, pecsétek, aláírások, stb.) meghamisításának felmerülő alapos gyanúja esetén a mérkőzés első számú játékvezetője, vagy a szövetségi ellenőr a játékos Teremröplabda Sportolói Igazolványát azonnali hatállyal bevonhatja. Azt haladéktalanul köteles átadni a VB-nek, amely – annak indokoltsága esetén – a JFB intézkedését kéri. Az eljárás alá vont játékos, az eljárás ideje alatt nem szerepelhet mérkőzésen, Versenyzési Engedélyét a VB azonnali hatállyal felfüggeszti.”

Na, ettől sem lettem én mint hülye elvakult szurkoló, okosabb, mert van benne az a rohadt 8.2., ami visszautal a 8.1.-ra, ami (lásd.8.4. pont). 
Egyelőre csak a 8. pont rejtelmeiben leledzem, de még mindig nem jutottam el oda, hogy vazze! Lejátszottak egy mérkőzést, a játékvezető elengedte, mert a nem vette észre, hogy a szövi nem pecsételt, nem írt alá és nyert az UTE 3-1-re! A pályán! Nem valósult meg az a tény, hogy jegyzőkönyv készült volna róla!
De menjünk tovább, mert én ilyen barom vagyok!
Az eddigiek nem adnak jogot arra, hogy anullálljanak egy meccset, vagy levonjanak pontot!
Nézzük meg ezt a:
12.sz. melléklet 4. pontja szerint - részt:
"12.4. Ki nem állónak kell tekinteni azt a csapatot, amely a mérkőzés kezdetekor egyáltalán nem, vagy kevesebb, mint 8 (LEÁNY MINI és FIÚ MINI korosztályban), 6 (LEÁNY KISMINI és FIÚ KISMINI korosztályban), illetve 4 (LEÁNY SZUPERMINI és FIÚ SZUPERMINI korosztályban) játékra jogosult játékossal jelenik meg. Ha a csapatot valamelyik mérkőzésre vonatkozóan ki nem állónak kell tekinteni, a kiírt mérkőzést a játékvezető nem vezeti le. A ki nem álló csapat nem kap bajnoki pontot és a mérkőzést MINI és KISMINI korosztály esetén 2:0 (50:0) eredménnyel, SZUPERMINI korosztály esetén 3:0 (45:0) a szabályosan leigazolt csapat javára kell írni. Ismétlődés esetén a vétkes csapatot a Versenybíróság törli, és eredményeit megsemmisíti."
De most őszintén! Mi a büdös franc van?????
Mi a fene -boldogult lánykorom emlékeim köszönnek vissza, mikor ilyen finoman fogalmazok- van?
Mi a jó büdös franc köze van a MINI, KISMINI, SZUPERMINI korosztályoknak egy felnőtt mérkőzéshez????
Halkan írom: SEMMI!
Mikor elkezdtem, arra gondoltam, hogy ez egy beírás és elintézem a lányok sikereit is egy írásban, de nem tudom!
Felbosszantott az a trehányság, az a katyvasz, ami jelenleg az UTE-t sújtja!
Hoznak egy határozatot, ami nincs alátámasztva, csak marhaságokkal!
Nincs konkrétum arra az esetre, ha a szövi munkatársa nem ír alá egy igazolást, bár minden pénz be van fizetve, mindenki biztos benne, hogy minden rendben, még a játékvezető is!
Igen!
Nekem sem kedvenc olvasmányom a jogosítványom, de ügyfélkapun kapok egy figyelmeztetést, hogy vazze, le fog járni! Ha nem újítom meg, konkrét rendelkezések vonatkoznak rám! Ha nem fizetek be egy adót, leinkasszóznak, sőt, a villanyomat is kikapcsolják, ha nem fizetek, mert valahol ez a lényeg, hogy a pénz befolyjon...
Hoznak egy HATÁROZAT-ot, miszerint példát statuálnak!
No de, milyen példát?
Ha mondjuk csak az év végén derül ki ez az egész, akkor statáriális bíróság elé rendelik a szerencsétlen játékvezetőt, akinek ki volt adva, hogy nézze az ikszeket az engedélyben, mert le van korlátozva, hogy mondjuk egy serdülő játékos ne játszhasson Juniort, vagy vissza, nézze azt, hogy egyáltalán hol és mikor játszhat a játékos... Könyörgöm! Igen! Hibázott a játékvezető szegény, aki mellesleg nem is annyira rossz, hibázott az UTE, mert jóhiszemű volt, hogy fizetett, bevitte a papírokat, majd együtt elhozta az egészet és meg volt győződve róla, hogy minden rendben. Semmilyen visszajelzést nem kapott, hogy az egyik játékosa, még két hétig nem játszhat! 
Nem volt ok rá, csak akkor a pecsételős szövi munkatárs ippeg nem tudott egy igazolást aláírni, lepecsételni! Meg tudja magyarázni? Egyáltalán, valaki megkérdezi tőle, hogy miért?! Nem, nem akarok személy szerint bántani senkit, csak egy jelenség bosszant és ez, amikor húsba vág, akkor fáj is!
Mindenki kap büntetést!
A fentebbi passzusok miatt???!!!! Az UTE és gondolom a játékvezető, de a szereplők közül a szövetség, csak mint végrehajtó szerepel és nem értem, hogy MIÉRT!
Vannak mende-mondák, hogy jelenleg is vannak olyan játékosok, akiknél csak a játékvezető nem vette észre, hogy nem stimmel valami!
Értem, és egyet is értek a rendcsinálással, de könyörgöm! Ne úgy kezdjék, hogy közben káosz van, nincsenek megteremtve feltételek, jogszabályba foglalva is! 
A leírtakból annyi derül ki jelenleg számomra, hogy az UTE csalt, a játékvezető alkalmatlan, mert az UTE-tól elvették a meccset, sőt, kapott mínusz egy pontot is!
Nálam ez verte ki a biztosítékot, de teljesen!
Hogy a tökömbe döntötték el, hogy mínusz 1 pont?! Talán azért, mert csak egy meccset játszottak le így? Ha igen, akkor felvetődik bennem, ha erre az alapszakasz végén derül fény, akkor az UTE 0:1650 és -132 ponttal állna? Elég viccesnek néz ki, nem? Semmilyen indok nincs rá a paragrafusokban, hogy mi indokolja a mínusz 1 pontot! (CSAK)
Bosszankodásom és egyben ezen írásom befejezvén, szeretnék megkérni minden érintett felet, hogy nézzen önmagába és annak megfelelően cselekedjen a továbbiakban!
Így, szeretném megkérni az amúgy jó úton járó Szövetséget is, hogy döntésében önmagát is bírálja, mert hibázott! A példának a statuálásában ne egyedi döntést hozzon, hanem rendezze sorait és a Versenykiírást ne csak kiírja, hanem olvassa is el, valamint ha hibázik egy munkatárs, akkor ne az egyesületeket hozza nehezebb helyzetbe, hanem rendeljen el belső ellenőrzést és vonja le a munkaügyi konzekvenciát!
Megint írom, nem személyekkel van bajom, hanem a döntés jogosságával és milyenségével!
Maradok Szeretettel, (és nincs sapkám!)

címkék: