Egy meccs két magyar!

Szerző: 
Kriptas

A héten kimenő gyanánt megtekintettem a Dinamo Moszkva röplabda csapatát a BL csoport meccsen. Az ellenfél a francia Rocheville Le Cannet csapata.

Megérkeztem a „jól ismert” Druzsba arénához, megvettem a jegyet, ami a duplája a sima meccsnek 900-Ft (pont 100 Ft-al olcsóbb békéscsabánál) és beálltam a sorba. Merthogy nem a jegypénztárnál hanem a beléptetésnél komoly sor alakult ki, (a korábbi irásomba említett terror veszélyt, már taglaltam). A meccsre a moszkvaiak nem sajnálták az ingyen jegyeket a rendőrtisztisek mellett, néhány egyetemen is oszthattak tisztelet jegyet legalábbis a közel 300-400 fiatalból, akiknek több mint a fele igen csinos lányka erre következtettem. Kb 25 percbe telt míg bejutottam olyan 2000-en lehettünk. Aztán megvettem a szokásos mérközés újságot 250 Ft, ami ez esetben a BL miatt 3-szor akkora volt.  8 oldal a szponzoroknak. 2 oldal köszöntő a maradékon csapat bemutatások fotokkal és elemzések, pofásan összevolt rakva.

A szokásos bemelegítés alatt ráhangolodtam a meccsre végig pörgettem a fejemben mit kell tudni a csapatokról.

A Dinamo jól halad a hazai bajnokságban eddig mindenkit elvert Krasznodarban 3:2-re nyert ami nem volt egyszerű, Kazanyban pedig sima 3:0-ra, ami nagyon durva eredmény tekintve, hogy hosszú évek óta a Kazany előlük hozza el a bajnoki címet. De egy komoly botlás van ebben a szép mérlegben a BL csoport kör első meccsén az olaszoktól kikaptak, így ha most megremegnek a kezek bizony érdekesen alakulna a helyzetük a csoportban. Főleg annak fényében, hogy az erősítéseknek köszönhetően, az idei évben kitüzött cél a BL-4 közé jutni és (kimondatlanul pedig az orosz bajnoki cím).

A  Rocheville a francia kupa győztes és bajnoki ezüstérmes, ami nem egy rossz ajánló levél viszont a Bl-ben a Moszkvát is alulmúlták az otthoni 1:3-mal a román Alba ellen. A csapat tele idegenlégióssal braziltól az ukránig van itt minden az egész csapatban 4 francia szerepel, ami azért nekem kicsit meglepő volt.

Ezek alapján úgy saccoltam, idő eltolodásból fakadó fáradtság, nem összeszokottság, hazai pálya így ha nem 3:0 a meccs akkor már komoly meglepetésről beszélünk.

A csapatok bemutatása előtt ért a meglepetés kiderült, hogy a főbíró Szabó Péter,

így másodmagammal tekintettem meg a meccset, bár honfitársamnak valamivel jobb helye volt, amiért még fizettek is neki.

Na de vissza a meccsre mindkét csapat idegesen kezdett rengeteg rontott nyítást láttam. A kicsi pluszt Obmocsajeva jelentette, aki szép csendben a kétesélyes labdákat hozta az oroszoknak így az első szünetnél 1 pontal a másodiknál 3-mal mentek a végjátékra 3-al fordultak és a franciákon nem látszott a fergeteges belsőtűz, így az oroszok egy kis összpontosítással el is hozták azt.

A második szettben a Dinamo feladója Koshianenko vagy megérzésből vagy, mert az edzőpadról jelezték, rányitott az egyik 'franciára' és az bizony nem tudott mit kezdeni a szervákkal, így 4:0-ra rögtön meglépett az oroszgárda és innentől nem volt megállás. A sánc összeállt a nyítások pontosabbak lettek, a mezőny is feljavult. A támadásoknál pedig többen is brilliroztak: Lyubuskhina, Fetisova, Schcerban is felnőtt Obmocsajeva mellé. Az orosz feladó szépen elosztogatta a labdákat, hol ide, hol oda, így a francia sánc gyakran csak uton volt. A franciáktól egyedül a japán liberojuk nőtt fel a meccshez.

Panchenko mester ráérzett, hogy a  Rocheville ma nincs a pályán és a 3. szett elején cserélt a kezdőben. Nem látszott a különbség. 8:5 majd a második időkérésnél 16:11, a franciák nem találták az oroszok ellenszerét. Érezve a győzelmet még két csere következett. S amíg Obmocsajeva pihent Lyubuskina szállította a pontokat. 21:13 majd egy kis könnyelmüsködéssel figura gyakorlással 25:17.

Az oroszok sokkal jobbak voltak, a szünetekben például mazsorett lányok olyan spárgákat mutattak be hogy ihaj.

Na de viccet félre téve a sáncuk összeállt, védelemben is tették a dolgukat a hátsó vonalon, emellett kiszúrták a franciák gyenge pontjait, nyításfogadás, helyezkedés a hálónál, összeszokottság hiánya a támadásokban. Szembetűnő volt, hogy fizikai fölényűkkel nem csak erőből akartak mindent megoldani, jó példa erre Obmocsajeva egyik világklasszis megoldása a feladó passzára 4 méterre a hálótól indulva felugrik mind a 196 cm-jével az ember elhiszi neki, hogy miközben mellkasig kiemelkedik a háló fölé, akkorát üt majd hogy újra kell rakni a parkettot. Ehelyett a sánc fölött egy olyan pimasz ejtést produkál, hogy a 160 cm-es japán duracel nyuszi is csak pislog a francia oldalon. Szóval a meccs rendben volt. Megjegyzem a bíró sportárs is. Otthon, amit felvettem és kikockáztam mindet jól itélte, ami azért eléggé jó, tekintve a sebességét és az állandó szurkolói káoszt.  A meccs https://www.youtube.com/watch?v=Q6Yn5aWu6Xk

A meccs végén gratuláltam, majd elbúcsúzva haza indultam.

Itthon konstatáltam, hogy az orosz sportadó a magyar-norvég focit közvetíti, így streamelés helyett megnézhettem orosz kommentárral a meccset.

A kommentátoroktól semmi negatív felhang a közös történelmünk miatt... Helyette objektíven, néha viccesen közvetítettek. Nagyon összeszedettek és pontosak is voltak. Rég halottam, ennyi pozítivumot magyar focicsapatról.

Tudták ki az a Puskás, meg a Hidegkúti, hogy kétszer nyertünk ezüstöt Vb-n, Eb-bronzot és olimpiát mi a legtöbbször. Hogy Storck, hogy került a válogatott élére, hogy zajlott a Dárdai mizéria, hogy Priskin az Anzsiban játszott most a Slovánban, hogy Németh Krisztiánt a Liverpool igazolta le és most a Sporting Kansasba jutott, ahol 11 gólt lött ebben a szezonban, hogy Szalai a Hoffeinheim óta 0 és Huntelaar nyomta le a Schalke-ban, hogy Dzsudzsák a Moszkvában átlagos volt semmi extra, a törököknél most elvagyogat, a pontrugásai jók egyébként gyengécske. Hogy Lovrencsics a Lombard Pápától igazolt lengyelbe. A Kleinheisler a Puskás akadémián nevelkedett 21 éves pedig 40 is lehetne a feje alapján. Királynak a komplett pályafutását elmondták és szét dicsérték mert ő a Király, ahogy a csapat kontrajátékát és védekezését is. Megjegyezték, hogy a Vb-n, ha mi jutunk ki, nagy eredményekkel nem számolhatunk, de egy  kis szintvihetünk az eseménybe jelenlétünkkel, megizzasztva egy-egy nagy csapatot. Sajnálták, hogy a Gera a visszavágon nem lesz ott, mert besárgult. S elmondták, hogy a támadásban teljesen erőtlen Norvégok helyett sokkal szimpatikusabbak vagyunk. Bár elismerték, hogy az angol elnézett egy 11-est a norvégoknak és azért a keresztléc meg a gólvonalról kivágott labda, meg a tucat szöglet és egynéhány helyzet alapján a norvégoknak járt volna egy gól.  Nagyon könnyed kis estét próbáltak varázsolni, ami ha nem a magyar válogatottról lett volna szó sikerült is volna. Én viszont 1 méterre a Tv-től állva ökölbeszorított kézzel kinszenvedtem a győzelmet.

 

Búcsúzom illetve

 

Bár a csabához túl nagy viszony nem fűz, meghallva, hogy a Dinamo Krasznodar-t kapták meg a sorsoláshoz, egy kicsit, egyszerű szurkolói szemmel elemezném a CEV párharcot, ha már itt vagyok.

A tavalyi CEV kupagyőztest kapva és a keretüket elnézve maradjunk annyiban két sima 3:0 és nem a csabának. Ha a csaba menne tovább az az év szenzációja lenne.

Minden más eredmény siker. S minden csabai nem betojva és nem is a fellegekben járva, legyen szíves probáljon meg innen kiindulni, meg abból, hogy KELL A SIKER!

Na de lássuk a Krasznodart.

A csapatot oroszosították, nem hiszem, hogy anyagi okokból, mert pénzük van nem is kevés. A gárda ettől függetlenül eléggé erős.

http://dinamokrasnodar.ru/index.php/team/women-team

A fele válogatott vagy volt, sokan orosz bajnokok, világbajnokok és Európa bajnokok is akadnak, többen egyénidíjakat is nyertek világversenyeken.  Idén a cél befutni a 3-ik helyre (BL-indulás miatt)  az orosz bajnokságban.

A kezdő általában:

4          MARYUKHNICH     Marina - 197 cm!!

5          SHASHKOVA Liubov

14        FILISHTINSKAYA   Irina - feladó  

15        PASYNKOVA  Alexandra – ő formán kívül van       

17        MALYKH      Natalia - a legponterősebb játékos

20        SHLYAKHOVAYA    Anastasia       

A 7-es  KRYUCHKOVA       Svetlana liberozik van egy szép nagy párduc tetoválva a vállára, nagyon könnyen felismerhető,  a 8-as            BIBINA          Maria   szintén sokat liberozik ővé a jövő.

A pályán lévő két dőltbetűst az alábbi 3 játékos szokta váltani        11        KOSHELEVA Tatiana- neki nagyon tud menni gyakran a 15-ös helyett ő kezd, 9 KHODUNOVA           Natalia

vagy    10        KRIVETS        Ekaterina

19        SINITSYNA  Ekaterina csere feladó nincs sokat játékban.

 

Rutinos csapatról beszélünk és a feladókat meg a liberokat leszámítva 190 körüliek legmagasabb játékosuk 197cm, kiváló a fizikumuk. 3 méteren játszanak a (3,1 méter feletti értékeket kicsit magasnak érzem). Iszonyatos mennyiségben blokkolnak, az orosz mezőnyben is az elsők között vannak.

A bajnokságban az elvártaknak megfelelőek. 3 sima és egy 3:2 győzelemmel kezdtek, majd jött a két favorit Dinamo. A Kazany sima 3:0-ra verte őket, a Moszkva izzados 3:2-vel. A Proton és az Uralocska elleni meccseik lesznek az érdekesek még, mármint pont a 2 CEV meccs közé szorul az Uralocska meccse épp ezért, otthon 8-án csabán meg 17-én szeretnének majd találkozni szerintem....

A pályájukról az elvetemült idegenbe utazoknak, http://dinamokrasnodar.ru/index.php/home/arena

3000 férőhely multifunkciós a leírás szerint nem túl régi jól karbantartott, jegyár 100-200 rubel ezt 4,5 kell szorozni, hogy megkapjuk forintba. Ezt eltekintve Budapestről 2000-km távolság kb. Repülővel 1 átszállással Moszkván keresztül minimum 6-7 óra kb 100 000 Ft/főért már meg is lehet járni plusz a vízum az olyan 30 000 körül. S két hét megkapni, úgyhogy tessék elkezdeni intézni az EU-nak itt nincs kedvezménye, (esetleg a csapatnak a követségeken keresztül lehet)! Kocsival és vonattal nem ajánlom, hacsak nem akar valaki személyes tapasztalatokat szerezni a Donyec medencében zajló konfliktusról.

Ráadásként a következő felvételeket sikerült összeszednem a neten elemzőknek és érdeklödöknek!

https://www.youtube.com/watch?v=VZev9z_c57I - Kazany elleni meccsük

https://www.youtube.com/watch?v=Edg5SzAzHag – Chelyabinsk utolsó két szett

https://www.youtube.com/watch?v=qryv_bVqFRA – Moszkva elleni meccsük

Ezek alapján, aki nagyon jó TOP röplabdát akar látni, azt hiszem váltson jegyet a CEV meccsre!

 

Remélve, hogy e szavaktól inspirálva, a hétvége mindentéren, minden lilának sikert hoz!

Hajrá Lilák!

Kriptas-Gém